Gnosjö – Högt elpris hotar företag

Uppdaterad
Publicerad

Nu rasar företag i Gnosjö över de rekordhöga el och elnätspriset och menar att flera företag kan tvingas stänga delar av sin produktion.

Än så länge är produktionen i full gång här på Plast AB Orion i Anderstorp. Men med förra vintern i fäskt minne så förbereder man sig för kännbara förluster.

– Elkostnaden är den tredje största posten i våra kostnader så när elpriserna höjs äts våra kalkyler upp underifrån, säger företagets VD Tommy Bäckström.

Förra vintern blev kostsam för bolaget som tillverkar olika formsprutade plastdetaljer och har 55 anställda.

-Första kvartalet i år förlorade närmare en halv miljon beroende på elpriserna.

Redan nu har några företag i länet stoppat delar av sin produktion och igår tecknades säsongsrekod för spotpriset på nordiska Elbörsen Nordpool, med 132 öre per kilowatt.

Eric Andersson är en av de drivande bakom organisationen elupproret och han är oerhört kritisk mot elbolagen som han menar tjänar på tok för mycket pengar

– De har 20 miljarder i överavskrivningar, en lönsamhet på 31,7 procent vilket motsvarar tre miljoner per anställd och ligger på 31:a plats bland landets lönsammaste företag. Så nog borde dom ha råd att stå för de ökade kostnaderna gentemot sina kunder, säger Eric Andersson.

Men Eon Elnät skyller bland annat på ökade kostnader för etablering av miljövänlig el.

– Det handlar ofta om vindkraft vilket kräver enorma investeringar. Och då behöver vi pengar för att finansiera detta, säger Johan Aspegren, informationschef Eon Elnät.

– Jag är orolig. Det fanns företag som fick stänga efter att ha drabbats av förra vinterns höga elpriser, säger Eric Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.