Foto: SVT/Press

Gödselläckaget under kontroll: ”Har avtagit ganska ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter gödselläckaget uppgav platschefen på biogasanläggningen att situationen var under kontroll.

På fredagseftermiddagen kom larmet om biogasanläggningen i Sävsjö som flera räddningsstyrkor ryckte ut till. En gödseltank på 6000 kubikmeter hade börjat läcka, även om det inte handlade om de mängderna som verkligen läckte ut.

Tankbilar på plats

Dagen efter, vid 10-tiden på lördagsförmiddagen, uppgav platschefen på biogasanläggningen att situationen kunde sägas vara under kontroll.

– Läckaget har avtagit ganska ordentligt, Vi har tankbilar på plats som fylls på med gödsel allteftersom och körs ut till närliggande gödselbrunnar, säger Mikael Tegnér.

Ännu har det inte varit möjligt att spänna åt och stoppa läckaget eftersom det vätsketrycket var för stort.

– Igår fick jag uppgifter om att det hade läckt ut ungefär 700 kubikmeter, men mängden just nu är oklar, säger Mikael Tegnér, platschef på anläggningen i Sävsjö.

 – Vi har haft fyra lastbilar igång som suger upp det som kommer på backen. Nu har vi en lastbil igång, så det är betydligt lugnare i dag på så sätt,säger Martin Trofast, räddningsledare vid Höglandets räddningsförbund, till TT.

Klockan 18 ska räddningstjänsten göra en avstämning för att se om det är möjligt att starta upp insatsen och täta läckan.

Inget tekniskt fel

Orsaken till olyckan var att en operatör hade försökt öppna en rörledning. Det hade då tryckt på med gödsel och personen fick stänk på sig. Personen fick sjukvård på plats, men det är oklart om han fördes till sjukhus.

– Jag pratade med operatören i morse och han mådde bra. Det är vi glada för, eftersom det är det viktigaste just nu.

– När det lugnat ner sig ska vi göra en ordentlig genomgång av vad som hände, för att se vilka åtgärder som kan behöva vidtas, säger Mikael Tegnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.