Foto: Bengt Ljunggren

Godståg välte – totalstopp i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett godståg sprade ur och välte på måndagen strax öster om Mariannelund. Olyckan orsakade totalstopp i tågtrafiken och långa köer längs väg 129.

Strax efter nio fick räddningstjänsten ett larm att ett godståg spårat ur på sträckan mellan Mariannelund och Lönneberga.

Föraren ska ha upptäckt en solkurva därför försökt stanna tåget men istället spårade det ur och välte, enligt polisen.

Tåg med elva vagnar

Vid olycksplatsen finns en å som tåget välte mot men träd framför hindrade det att falla ner i vattnet.

Tåget ska, enligt polisen, ha elva vagnar och det är loket och sju av vagnarna som har vält.

Styrkor från Mariannelund, Hjältevad och Eksjö fick arbeta för att förhindra att diesel från tåget skulle läcka ut från tåget ner i ån.

Det var en lokförare i tåget men han ska ha klarat sig utan skador.

Förhindrade läckage

Olyckan orsakade totalstopp i tågtrafiken på sträckan, där godstrafik körs. Enligt polisens hemsida var det även långa köer längs väg 129 eftersom bommarna vid järnvägsövergången var nere och inte gick upp.

Vid lunchtid kunde vägtrafik passera olycksplatsen igen och vägen kunde öppnas.

Dieselläckaget kunde stoppas av räddningstjänsten, som lyckades tömma lokets tank på cirka 1000 liter diesel. Och de har lagt ut kuddar som ska suga upp de cirka 300 liter olja som läckt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.