Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Gorans lägenhet togs över av annan person

Uppdaterad
Publicerad

När Goran Vujovic från Jönköping kom hem i fredags fick han en obehaglig överraskning. På hallmattan låg ett inkassokrav på tre månadsavgifter. Men det var först på måndagen, när han såg att namnet på hans lägenhetsdörr var utbytt som han insåg att inkassokravet var adresserat till den andre personen.

– Hur kan det hända att någon skriver sig på min lägenhet? Jag mår mycket dåligt över det som har hänt. Jag känner mig stressad och jag har inte kunnat sova, säger Goran, som sjukskrivit sig efter händelsen.

Goran har ägt sin bostadsrätt sedan 2008. Avgiftsavierna kommer för tre månader framåt och Goran betalar alltid alla tre samtidigt men sätter betalningsdagen till det datum den ska vara betald.

– Jag betalar alltid direkt och sedan tänker jag inte mer på det. Därför reagerade jag inte på att jag inte fått avier för sommarmånaderna, jag tänkte inte på det. 

Styrelsen visste om ”ägarbytet”

Istället hade avierna gått till en annan person, som stod som ny ägare till Gorans lägenhet. Enligt uppgift hade styrelsen i bostadsrättsföreningen fått besked om ny ägare redan i juni, men ingen hade pratat med Goran.

Styrelsen ska ha känt till att en ny ägare fanns registrerad redan i juni och påpekat detta för Riksbyggen. Foto: privat

Riksbyggen har inte kunnat förklara hur det har gått till. Goran har under två dagar försökt nå de ansvariga, men skickats vidare utan att få svar. Först efter att SVT Nyheter Jönköping kontaktar presschefen får han kontakt.

– Jag har ringt Goran nu på morgonen och bett om ursäkt för det han varit med om. Vi har också nu på morgonen tillsatt en utredning för att se hur det har gått till. Det ska inte kunna ske med de rutiner vi har, säger Michael Frank, affärschef på Riksbyggen.

Men på något sätt har den för Goran okände personen, kunnat skriva sig som ägare till lägenheten, trots att inga överlåtelsehandlingar funnits.

– Nu är det mitt namn på lägenhetsdörren igen, men det känns inte som innan, det känns inte tryggt.

Goran har nu polisanmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.