Foto: Jonatan NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Granne stoppade tjuvar med traktor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skaffar kameraövervakning i hemmet som är kopplad till mobilen. Och tack vare det, och en rådig granne greps några tjuvar som försökte göra inbrott i en sommarstuga i Ölmstad utanför Gränna i förra veckan.

Sommarstugeägaren, som inte vill ställa upp på intervju, såg via en app i sin mobil att han någon höll på att bryta sig in i hans hem, och ringde då både till grannen och till polisen. Och grannen agerade snabbt.

– Jag bestämde mig för att ta traktorn och blockera vägen så att de inte kunde köra förbi, berättar Kjell Eklund.

Strax efteråt kom inbrottstjuvarna farande i sin bil och det blev tvärstopp. Ungefär samtidigt kom polisen som smidigt kunde gripa de två männen som hade försökt fly upp i skogen.

Kameran avgörande

Och avgörande var alltså det kamerabevakningslarm som sommarstugeägaren installerat. Han har byggt ett eget system med olika IP-kameror och ett program med en app som reagerar på rörelse. Via sin mobil kunde han se inbrottet live, och då slå larm.

– Jag har själv övervakningskamera på min gård efter att vi drabbats av flera dieselstölder och det har hjälpt oss, säger Kjell Eklund.

Allt billigare teknik

Många skippar alltså larmbolagens tjänster och sätter ihop egna system. Tidigare har priset på den här tekniken varit dyr men de senaste åren har priserna sjunkit. 2005 var endast en tiondel privatkunder, idag är det en fjärdedel, berättar Karl Emil Nikka, pressansvarig vid Kjell & Company.

Han berättar också att debatten om integritet inom familjen har lett till att det nu finns system som enbart går igång när alla familjemedlemmar har lämnat huset.

Och för polisen är kameraövervakning till stor hjälp.

– I många förundersökningar har vi haft stor hjälp av rörligt material för att lösa villainbrott som annars är väldigt svårlösta, säger förundersökningsledare Per-Åke Eldh, vid polisen i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet