Gravid kvinna tvingades fick lämna sitt jobb – anmäler företag till DO

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Jönköping anmäler ett företag på orten till diskrimineringsombudsmannen sedan hon fått sparken – två veckor efter att hon berättat att hon var gravid.

Kvinnan hade en provanställning på en ekonomiavdelning på ett företag i Jönköping. Kvinnan menar i sin anmälan att hon under provanställningen hade ett mycket gott samarbete med företaget som gjorde upp långsiktiga planer för henne.

Men då kvinnan berättade att hon var gravid ändrades företagets inställning, hon skriver att hon blev utfryst och två veckor efter att hon berättat om graviditeten blev hon avskedad.

En annan fick jobbet

Kvinnan menar i sin anmälan till distriktsombudsmannen att avskedandet berodde på att hon blev gravid.

Kvinna uppger i anmälan att företaget ska ha förklarat uppsägningen med att kvinnan brast i erfarenhet. Dock ska en annan person med lägre kvalifikationer och erfarenhet ha anställts samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.