Foto: Kristin Renulf/SVT

Tänd gravljus via webben – Svenska kyrkan satsar digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Via webben kan man nu tända ett ljus i ett träd på en kyrkogård i till exempel Jönköping under Allhelgonahelgen.

Mer än hälften av alla svenskar söker sig till en kyrkogård under Allhelgonahelgen för att tända ett ljus. Det är en tid för eftertanke, saknad och sorg.

Och har man inte tillfälle att besöka en kyrkogård rent fysiskt så kan man nu via Svenska kyrkans webbsida tända ett på digital väg. På 15 kyrkogårdar runt om i Sverige står ljusträden och med ett klick på webben får besökaren se sitt ljus tändas via en webbkamera.

Det enda trädet i Småland står på Slottskyrkogården i Jönköping.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt med den lokala förankringen, säger Kicki Alm, informatör Svenska kyrkan i Jönköping. Det är stor skillnad på att tända ett ljus i till exempel Stockholm om man har avlidna anhöriga i Jönköping.

Stort intresse

Förra året hade Svenska kyrkan fyra träd uppställda och över 24 000 personer valde då att tända ett digitalt ljus.

– Allhelgonahelgen är en tid som berör många men alla kan inte närvara. På det här sättet, med hjälp av teknik, kan man fortsätta att tända ett ljus för anhöriga, säger Kicki Alm.

I träden finns också högtalare där besökare kan höra bland andra Björn Ranelid och Albin Johnsén berätta om sina upplevelser av sorg. Och just samtalet kring sorg är något kyrkoherde Hans Boeryd tycker är viktigt.

– Ljuständning är ett sätt att påtagligt få sörja och minnas, själva handlingen i sig. Men också att sätt in sig själv i skeendet som är livet, döendet och döden det är viktigt.

Under en veckas tid, med början den 28 oktober kommer trädet att finnas på Slottskyrkogården i Jönköping. Efter det plockas trädet bort för att eventuellt komma tillbaka nästa år.

– Vi får utvärdera det här sedan och är det positivt så är jag övertygad om att det kommer tillbaka, säger Hans Boeryd.

Ljusträd finns på följande platser:

Jönköping – Slottskyrkogården

Berlin – Svenska kyrkans innergård

Borlänge – Kupolen

Göteborg – Drottningtorget

Helsingborg – Knutpunkten

Karlstad – Ruds kyrkogård

Kiruna – Rådhuset

Linköping – Centrala griftegården

Malmö – Gustaf Adolfs Torg

Stockholm – Junibacken

Stockholm – Taverna Brillo

Umeå – Norrlands universitetssjukhus

Visby – Utanför Visby domkyrka

Västerås – Stora torget

Östersund – Frösö kyrkogård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.