Foto: Martina Holmberg/TT

Grillförbudet i trädgårdar hävs

Uppdaterad
Publicerad

Det är åter tillåtet att grilla i den egna trädgården, under försiktighet. Länsstyrelsen i Jönköping beslutade idag om en justering av eldningsförbudet.

Ändringen gäller från klockan 12 på tisdagen.

– Det påläggsbeslut på eldningsförbudet som har funnits hävs. Rent praktiskt betyder det att det, under försiktighet, blir tillåtet att grilla på den egna tomten igen, säger Fredric Jonsson, beredskapschef på Länsstyrelsen i Jönköping.

”Stor inskränkning”

Orsaken är att brandriskvärdena mildrats något, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har därför ändrat sin rekommendation. Efter ett möte med länets kommuner beslutade Länsstyrelsen därför idag om att lätta på den delen av eldningsförbudet som gäller just grillning på den egna tomten, med kol eller gasol.

– Vi ska anpassa oss när det handlar om en så pass stor inskränkning så att besluten verkligen står i proportion till riskerna, säger Fredric Jonsson

Han poängterar dock att eldningsförbud fortfarande råder och att grillning på andra platser fortsatt inte är tillåtet. Enligt länstyrelsen omfattar inte heller dagens beslut grillning på campingplatser, utan där råder eldningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.