Nu ska Gröna stigen i Norrahammar åtgärdas, berättar Thomas Bergholm, teknisk direktör på kommunen. I somras stängdes gatan av på grund av rasrisk. Foto: SVT

Gröna stigen i Norrahammar åtgärdas efter rasrisk

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Gröna stigen i Norrahammar åtgärdas efter sommarens larm om att gatan riskerade att rasa. Under augusti stängdes all trafik av på gatan sedan sprickor upptäckts i gatan. Rasrisken bedömdes då såpass stor att kommunen avrådde fastighetsägarna utmed gatan att göra några som helst grävningsarbeten i sina trädgårdar.

Det var i början av juni som förändringar i ytskiktet upptäcktes på gatan. Kommunen kontaktade experter på geoteknik. Dessa rekommenderade att övervaka slänten kontinuerligt med särskild mätningsutrustning och så kallade sättningspeglar med automatlarm. Experterna rekommenderade också att gatan skulle stängas av för trafik, att de boende skulle informeras om riskerna och att ingen ytterligare belastning skulle påföras på gatan.

Kommunen följde rekommendationerna och beställde också en grundligare utredning om vad som behöver åtgärdas. Utredningen visar att marken var stabil, men att det lokalt kan finnas lös sand under asfaltslagret.

Gröna stigen i Norrahammar stängdes av i augusti 2017 p g a rasrisk. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tung trafik förbjuden

Efter de resultaten släpptes persontrafiken på, men tung trafik skulle enligt utredningens rekommendationer vara fortsatt förbjuden.

Thomas Bergholm, teknisk direktör på Jönköpings kommun, berättar att kommunen nu ska genomföra de åtgärder som experterna har föreslagit för att minimera riskerna för ras.

Under 2018 kommer kommunen därför att byta gatans bärlager och lägga på ett nytt slitlager. Samtidigt ska dagvattensystemet för fastigheterna kopplas in på kommunala ledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.