Ändrade åldersregler i simhallen. Foto: svt

Grönt kort införs i Värnamo simhall

Uppdaterad
Publicerad

Från 3 augusti höjs åldergränsen för ensamma badande barn till tolv år. Från nio års ålder krävs grönt kort i simkunnighet.

Tidigare har det räckt att barnen är nio år fyllda för att det de ska ha fått bada utan en medföljande vuxen i simhallen. Men från måndag höjs gränsen till tolv år. Detta rapporterade nyligen Värnamo Nyheter om.

Barn mellan nio och tolv år kan dock få bada själva, om de bevisar att de är simkunniga.

– De ska klara av att simma 200 meter, då får de ett grönt kort att visa upp, säger Albulena Hasani, som är badmästare i Värnamo simhall.

Ska öka säkerheten

Anledningen att det här införs, beror inte på att någon särskild händelse eller olycka har inträffat.

– Det är för att vi vill öka säkerheten för personalens del och för kundernas del, säger Albulena.

Hon hoppas på att införandet av det gröna kortet ska leda till att fler barn lär sig simma och att det ökar simkunskaperna.

– På grund av coronan har skolorna inte kommit hit med barnen för simundervisning. Vi har därför inte stor insyn i hur det står till med simkunnigheten just nu. Men de privata simskolorna har varit öppna, säger Albulena Hasani.

För två år sedan skärptes reglerna i Värnamo simhall och krävde att vuxna ska vara ombytta till badkläder om de är med barn som är under nio år. Om barnen är sju år eller yngre ska de vuxna inte vara längre bort än en armlängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer