Vetlandas kommundirektör Magnus Färjhage berättar att arbetet med temagruppen har varit på gång sedan en tid tillbaka. Foto: SVT

Grupp för att motverka brott i Vetlanda kommun ska starta

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda kommun ska arbeta mer aktivt för att motverka brott. Under våren startas en så kallad temagrupp med representanter från kommun, civilsamhället och blåljuspersonal. 

Så sent som i tisdags, på kommunens ledningsmöte och dagen innan våldsdådet, diskuterades den grupp som arbeta för motverka brott i kommunen. 

– Det har varit på gång men har blivit väldigt viktigt i det här läget. Vi får värdera om det ska ha ett mer prioriterat tempo nu, menar kommundirektören i Vetlanda, Magnus Färjhage.

Ska ge en en bredare bild

Anders Walhjalt, räddningstjänsten, ska driva arbetet med temagruppen.

I temagruppen ska representanter från kommunens förvaltningar och bolag samt polis ingå men också andra representanter från civilsamhället. Av dem finns bland annat Höglandets räddningstjänstförbund med.

– Jag hoppas att de inledande mötena är igång i maj månad, säger Anders Walhjalt som är funktionschef på räddningstjänsten.

Om gruppen redan hade varit igång, hade det gjort någon skillnad för våldsdådet den 3 mars?

– Nej, det hade tyvärr inte gjort någon skillnad, menar Walhjalt.

Brottsförebyggande åtgärder

Meningen är att representanterna ska ha löpande avstämningar för att få en så korrekt lägesbild som möjligt. Förhoppningen är också att det ger än bredare bild än bara anmälda brott ger. Detta ska i sin tur visa var och hur brottsförebyggande åtgärder kan sättas in.

– Det kan till exempel vara förändra belysningen eller bygga om någon viss plats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer