Foto: Lennart Bromat/SVT

Gruvbrytning och miljö på Grännaseminarium

Uppdaterad
Publicerad

Politiker och tjänstemän måste få bättre kunskaper om hur gruvbrytning och exploatering av metaller och mineraler påverkar miljön och samhället. Det hävdar flera miljöorganisationer runt Vättern som under fredagen och lördagen arrangerar ett stort seminarium i Gränna.

Seminariet hålls på Kulturgårdsen i Gränna, någon halvmil från Norra Kärr där bolaget Tasman metals planerar storskalig brytning av så kallade sällsynta jordartsmetaller.

Bland annat står Aktionsgruppen Rädda Vättern, Naturskyddsföreningen och Gränna Skogsgrupp bakom seminariet där experter på gruvbrytning, miljöteknik och geoteknik ska föreläsa om metallexploatering och hur storskalig sådan påverkar miljön och samhället i stort.

– Vi är inte ute efter en ensidig verklighetsbeskrivning. I stället behövs en samhällsdebatt som bygger på en neutral betraktelse av hur vi på ett hållbart sätt kan tillgodose samhällets behov av mineraler utan att riskera vatten och miljö, säger Johan Elwing, talesman för Aktion Rädda Vättern i ett pressmeddelande.

Enligt Claes Hellsten i Gränna Skogsgrupp har gruvbranschen visat väldigt lite intresse för att lägga fram alla fakta kring gruvetableringar.

För att ge politiker och tjänstemän lugn och ro, utan att behöva ställas mot väggen, så ska de få lyssna på några av Sveriges kunnigaste vetenskapsmän och gruvdebattörer. Därför har media inte tillträde till seminariet i dag, enligt Helena Hillar, Naturskyddsföreningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.