I klippet ovan berättar Gunilla Bergqvist om hur en knivbeväpnad man rånade henne i mars i år. Foto: SVT/Linda Mathillas

Frisören Gunilla knivrånades i sin salong

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio handlare har under det första kvartalet i år utsatts för någon typ av brott. Det visar Svensk handels trygghetsbarometer. Frisören Gunilla Bergqvist i Skillingaryd blev nyligen rånad av en knivbeväpnad man.

Precis innan stängning den första mars i år kom en knivbeväpnad man in i Gunilla Bergqvist frisersalong i Skillingaryd. Han var ute efter pengar men det hade han inget för eftersom salongen är kontantfri.

Istället började han plocka åt sig frisörprodukter och locktänger.

– Jag sa till honom att inte röra något men då hotade han att sticka ned mig. Då har du stuckit för sista gången, sa jag till honom.

Rädslan gick över i ilska

När mannen sprang ut från salongen lyckades Gunilla ta ett kort på honom och tack vare det och att polisen var i närområdet kunde mannen gripas bara 20 minuter senare.

Han dömdes nyligen till sex månaders fängelse och drygt 10 000 kronor i skadestånd.

Efter rånet har Gunilla Bergqvist alltid låst dörr in till salongen.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man ska behöva gå omkring och vara så vaksam.

Brotten ökar mot handlare

Fyra av tio handlare har varit utsatta för brott under det första kvartalet i år. Det är en ökning jämfört med det fjärde kvartalet 2020. De brottstyper som ökade mest var butiksstölder och hotfullt beteende från besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.