Vård- och omsorgselever i Jönköping kan få förlänga sina studier med ett år när kommunen stoppat deras praktik. Hör mer i klippet! Foto: SVT

Gymnasieelever kan tvingas till ett extra studieår

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Lärlingsakademins vård- och omsorgsprogram riskerar att få ett extra studieår eftersom de nu inte kan fullfölja praktikdelen av programmet. Jönköpings kommun har tolkat föreskrifterna snävare än andra kommuner.

För eleverna på lärlingsprogrammen är hälften av undervisningen förlagd ute på en arbetsplats. Den tiden kan nu inte genomföras för de elever som går på vård- och omsorgsprogrammet, eftersom Jönköpings kommun tagit ett beslut om att inte ta emot elever i sina verksamheter.

– Det är bekymmersamt. Eftersom så stor del av utbildningen genomförs i en verksamhet, så finns ingen annan möjlighet än att förlänga deras treåriga gymnasieutbildning, säger Maria Wettermark, gymnasiechef i Jönköpings kommun.

Corona Jönköping
Maria Wettermark, gymnasiechef. Foto: SVT

Andra regler i andra kommuner

Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger att barn under 18 år inte får arbeta där det finns smittorisk.

Socialförvaltningen i Jönköping anser att det omfattar all äldreomsorg och låter därför inte eleverna komma. Men exempelvis Helsingsborgs och Norrköpings kommuner har tolkat det så att eleverna kan vara kvar så länge det inte är smitta på den avdelning de arbetar.

En elev gör sin praktik i regionens verksamhet och får gå kvar.

Skjuta på framtiden

För elever på ett vanligt yrkesprogram finns det ett undantag som gör att de eleverna kan få tillgodogöra sig vissa kunskaper i skolan, även när distansundervisning införts. Det finns också en möjlighet att skjuta en del av praktiken på framtiden för elever i årskurs ett och två.

Men undantaget gäller inte lärlingsprogrammet och där finns redan en planering för att förlänga studietiden.

– Det är inte så mycket att välja på. Det är vårt ansvar att se till de har förutsättningarna att ta examen, säger Maria Wettermark.

Men problemet är större än så. Socialförvaltningen är i stort behov av att eleverna blir färdiga och kan börja jobba. Kompetensförsörjningen inom omsorgen står inför stora utmaningar.

– Det är ett gemensamt bekymmer, de får ju inte ut eleverna i den takt de har tänkt. Det hänger ju ihop, säger Maria Wettermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet