Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Habo kommun får godkänt av Skolinspektionen att elever kan ta ledigt för att gå på musikundervisning på lektionstid. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Habo kommun får bedriva musikundervisning på skoltid

Uppdaterad
Publicerad

Habo kommuns modell att ge elever i kulturskolan ledigt för att kunna delta i instrument- och sångundervisning på lektionstid har nu fått grönt ljus av Skolinspektion. 

-  Man vet ju aldrig men jag kunde inte se hur det här inte skulle kunna gå. Det är skönt att få beskedet, säger Åsa Wadling, skolchef i Habo kommun.

Enligt tidigare beslut från Skolinspektionen har det inte varit tillåtet att regelbundet gå ifrån lektioner för att delta i kulturskolans verksamhet. Det har SVT Nyheter Jönköping berättat om tidigare.

Men enligt det nya beslutet, som tagits fram efter ett tillsynsärende i Habo kommuns grundskolor, jämställs nu ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan med ansökan om annan ledighet. Det var Jönköpings-Posten först med att berätta. Och det är ett beslut som gläder skolchefen i Habo kommun.

Elever kan nekas ledighet

– Det här är ju precis som med andra ledighetsansökningar. Vi tittar på om det påverkar elevens möjlighet att nå målen och om det finns möjlighet att ta igen detta genom exempelvis läxhjälp.

Just nu går 750 elever i Habo kommun i kulturskolan. Hittills har ingen av de som ansökt om ledighet för att spela ett instrument fått nej på sin ledighetsansökan. Det är ansvarig rektor som beslutar om det ska beviljas eller inte.

Det här har ju varit en fråga i flera år. Varför har ingen tänkt på den här lösningen tidigare?

– Det är en bra fråga. Jag tror att man har försökt vara kreativ och hitta någon logik i att försöka ändra på skollagen istället för att hålla sig till den, säger Åsa Wadling.

Däremot är hon inte så säker på att kommuner i landet kommer att följa samma praxis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.