Foto: SVT

Habo skrotar planerna på modulhus

Publicerad

Habo kommun överger nu planerna på bygga modulhus för flyktingar. Samtidigt ber man Länsstyrelsen skriva ner antalet flyktingar som ska anvisas kommunen, på grund av bostadsbrist.

Förra året tog kommunen emot 40 flyktingar. I år ligger prognosen på 57. Den prognosen har Habo kommun ansett att länsstyrelsen ska minska till 30 och hänvisar till bostadsbrist, skriver Jönköpings-Posten.

– Det handlar om ett strukturellt problem, säger Thomas Werthén (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande. Vi har hög inflyttning här och de allra flesta vill bo i egen villa. Därför har vi få lägenheter.

Togs ur budgeten

Först var tanken att bygga modulhus till en kostnad av 14 miljoner kronor. Men modulerna togs ur budgeten för 2017.

– Vi kan inte bygga nytt som inte är hållbart och bara för en viss grupp. Nya bostäder måste byggas men de måste vara för alla och framförallt passa kommunens behov, säger Thomas Werthén.

Han menar att bostadsmarknaden måste ta ansvar för att det byggs mer.

– Vi har också haft möte med Habo Bostäder som förbundit sig att bygga 100 bostäder under 4-5 år.

Men hur gör ni om det nu kommer 57 nya invånare under året?

– Ja, du, då tvingas vi använda kyrkor och bibliotekssalar. Vi gör bedömningen att vi kan klara 30 genom att de fyra HVB-hem nu inte används fullt ut längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer