Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet läser Jessica Wetterbrandt upp förändringarna i skolmaten. Foto: Emma Johansson/SVT

Habo sparar in på skolmaten – föräldrar kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Kostenheten i Habo har tvingats spara och det syns på menyn. Bland annat blir det mer hel- och halvfabrikat och mindre frukt till förskolebarnen.

Tidigare fick varje barn i förskolan var sin frukt per dag, men efter besparingarna så får de istället en halv. Det serveras också mer hel- och halvfabrikat då besparingarna lett till färre personal i köket.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det får ju vara inom rimliga gränser, säger mamman Jessica Wetterbrandt.

På grund av stora satsningar i Habo kommun så är budgeten tight. För kostenheten så betyder det mindre pengar och därmed besparingar. En förskola i kommunen kommunicerade ut informationen till föräldrar som reagerade starkt.

Fortfarande höga krav

Kostchef Lena Bergström står bakom förändringarna på grund av besparingarna och hon säger att det fortsatt är bra mat av hög kvalitet som serveras.

– Vi lagar mycket mat från grunden, men eftersom vi nu får färre händer så behöver vi ta in lite mer helfabrikat som panerad fisk. Men vi ställer fortfarande höga krav på den maten, att det ska vara mycket fisk och lite panad i till exempel. Så det är fortfarande en bra produkt, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kostchef Lena Bergström förklarar i klippet varför hon inte är bekymrad över förändringarna. Foto: Emma Johansson/SVT

Stora satsningar

Orsaken till besparingarna är stora satsningar i kommunen just nu. Till nästa år ska en skola, förskola och idrottshall byggas. Inom en femårsperiod ska ännu en skola och förskola byggas.

– Vi har ett ansvar att tillhandahålla skola, vård och omsorg. Och då måste vi se att det är möjligt utifrån den ekonomi vi har, säger Susanne Wahlström (M), kommunstyrelsens ordförande i Habo till SVT Nyheter Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer