Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen sedan 2004 Foto: Adam Ihse / TT

Jönköpingsungdomarna är nyckeln till en hållbar miljö

Publicerad

20 390 personer från Jönköpings län var med i skräpplockningskampanjen ”Vi Håller Rent”. Kampanjen handlar inte bara om att plocka skräp utan att lära människor om hur viktigt det är att ta hand om sin natur.

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen sedan 2004 och i år var det totalt 20 390 från Jönköpings län, av dem var 17 160 barn.                 

– Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet hos barn och unga vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Lösningen på nedskräpningen är inte att städa, utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Gör stor skillnad för framtiden

Mycket av det skräp som plockas under kampanjen är plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Nedskräpningen innebär stora kostnader för kommunen vilket Håll Sverige rent vill förbygga.

– Skräp i havet är ett av vår tids värsta miljöproblem. Vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner. Och att nästan 700 000 människor går ut och plockar skräp kommer att göra skillnad i framtiden, säger Johanna Ragnartz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer