Flera Habobor möttes i morse av en oväntad gåva i busskuren. På tjugo ställen hade någon lagt ut handstickade halsdukar på bänkarna i busskurerna. Foto: Svenska Kyrkan

Halsdukar för ett varmare samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Flera Habobor möttes i morse av en oväntad gåva i busskuren. På tjugo ställen hade någon lagt ut handstickade halsdukar på bänkarna i busskurerna.

”Gör något snällt för någon annan” står det på en liten lapp på halsduken. Det är Svenska Kyrkan i Habo som delat ut halsdukarna runt om i kommunen.

– Det är människor i stickcafét i kyrkan som har stickat halsdukarna, säger diakon Susanne Svanberg. Vi hoppas att halsdukarna blir en positiv överraskning och kan skänka Haboborna glädje och värme i vintermörkret.

Varmare samhälle

Att sticka eller virka ett värmande plagg som läggs till skänks på hållplatser är en rikstäckande ”kupp” som Svenska kyrkan står bakom.

Under hösten har flera församlingar och pastorat engagerat sig runt om i landet, efter en idé från en församling i Luleå förra hösten. En del har virkat mössor, andra stickat halsdukar eller raggsockor.

– Vi hoppas också att det väcker tankar kring vad vi kan göra för att skapa ett varmare samhälle och ta hand om varandra. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Susanne Svanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.