Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan Strid, miljö- och hälsoskyddschef i Jönköping, är bekymrad över att en del inte bryr som om att hålla social distansering utanför serveringarna under pandemin. Foto: SVT/Johannes Tolf /TT/Thomas Johansson

Hälsoskyddschefen: Allmänheten dålig på att ta pandemin på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Folk är överlag dåliga på att ta coronapandemin på allvar menar Jönköpings kommuns miljö- och hälsoskyddschef. Det efter att kommunen gjort inspektioner av hur det ser ut på serveringsställen.

Den 1 juli började lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla. Denna lag innebär att kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer. Den innebär också att kommunerna har befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe.

Serveringarna följer de rekommendationer och riktlinjer som finns, men det förekommer en del trängsel i anslutning till deras verksamhet.

– Vi ser att allmänheten generellt sett är dåliga på att ta detta med pandemin på allvar, säger Håkan Strid, miljö- och hälsoskyddschef och fortsätter:

– Inne på restauranger, barer och kaféer är det bra ordnat för att besökare ska kunna hålla avstånd. Däremot förekommer trängsel i utomhusmiljön på trottoarer och platser kring restauranger, barer och kaféer.

Han berättar att varken restaurangerna eller kommunen har någon möjlighet att lösa upp folksamlingar. I klippet hör du mer om hur situationen är med trängseln under rådande pandemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet