I helgen avgörs ”världens tuffaste skidlopp” i Jokkmokk. En av dem som ska skida de 22 milen är Tommy Skagert från Jönköping. Foto: Red Bull Content Pool/Privat

Han åker världens tuffaste skidlopp

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen ställer sig åkarna på startlinjen i vad som kallas ”världens tuffaste skidlopp”. Framför sig har de 22 mil genom det lappländska landskapet. En av dem är cykelhandlaren Tommy Skagert från Jönköping. Vi ställde frågan: Varför?

– Varför inte? Det känns spännande att se hur långt kroppen och psyket hållet. Bara det är en utmaning i sig, säger Tommy Skagert.

Han är en av drygt 400 åkare som i år har anmält sig till världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet. Starten går i Purkijaur och slingrar sig västerut innan åkarna vänder mot målet i Jokkmokk. De har 30 timmar på sig, efter det avbryts loppet.

– Jag tror att psyket kommer att vara den största utmaningen. Det är trots allt 22 mil och man kommer att ha en och annan mental dipp. Då är det bara att kriga, bita ihop och fortsätta, säger Tommy Skagert.

”Bara två mil elva gånger”

Taktiken för att inte bli knäckt är att dela upp loppet mentalt i kortare segment.

– Det är bara två mil elva gånger. Det är så man får tänka.

Det är fjärde gången som Nordenskiöldsloppet arrangeras i modern tid, men dess historia sträcker sig ända tillbaka till år 1884.

När polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld kom hem från sin Grönlandsexpedition 1883 och berättade om hur två deltagare i expeditionen skidat 46 mil på två och ett halvt dygn möttes han av skepsis. ”Omöjligt” menade folk på hemmaplan, varvid Nordenskiöld helt enkelt utlyste ett skidlopp.

Historisk strapats

Den 3 april 1884 gick starten. 18 personer deltog i loppet, tur och retur från Jokkmokk till Kvikkjokk. I dåligt väder, på breda skidor och stärkta med kaffe och konjak bevisade de att det gick att skida de 22 milen på under ett dygn.

När loppet nu avgörs i modern tappning slipper deltagarna till exempel att spåra sträckan själva och Tommy Skagert har som mål att klara av loppet på omkring 20 timmar.

Han är van vid långa strapatser, med många ultramaraton och cykellopp i bagaget, men det är första gången han tar sig an Nordenskiöldsloppet.

– Konditionen och psyket vet jag att jag har. Men det gäller att kroppen håller. Jag har ett tjockt pannben så det blir lätt att man fortsätter. Men om något går sönder gäller det att vara förnuftig.

Dubbla Vasalopp som uppladdning

Som uppladdning har han bland annat kört två Vasalopp, två gånger på två dygn. Först Nattvasan och därefter vanliga Vasaloppet.

Nu väntar 22 mils slit. Ser man verkligen fram emot det?

– Ja, det är en upplevelse i sig att åka till Jokkmokk för att åka skidor i Sameland. Det är skithäftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.