Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Clara Engberg och Victor Wisborg-Carlstedt ska snart få sitt första gemensamma barn. Victor berättar om sin oro för att missa förlossningen på grund av coronapandemin. Foto: Kristin Renulf / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han kan missa sitt första barns födelse

Uppdaterad
Publicerad
Till förlossningarna i Jönköpings län släpps inga partners in som har minsta förkylningssymptom på grund av oro för coronasmitta, och till BB får de inte komma alls. Victor Wisborg-Carlstedt ska snart bli pappa för första gången, men riskerar därför att missa barnets födelse.

Det är oroliga tider för paret Clara Engberg och Victor Wisborg-Carlstedt från Jönköping. Om bara ett par veckor ska parets första gemensamma barn födas, men på grund av de restriktioner som Region Jönköpings län infört med anledning av coronaviruset, kan Victor alltså portas från förlossningen.

– Man har ju sett fram emot det här länge och det skapar en otrolig oro, säger han.

Hans sambo håller med.

– Jag tycker att det är horribelt och diskriminerande, säger Clara Engberg.

Men kan ni inte förstå Regionens restriktioner i det här läget?

– I det här fallet kan jag inte det. Det är bra med restriktioner men det här är inte genomtänkt med allt det kan innebära, säger hon.

Det paret bland annat vänder sig emot är att partners inte heller är välkomna till BB. Men samtidigt kan det bli så att nyförlösta mammor tvingas dela rum.

– Så länge det inte finns restriktioner även mot det är det helt ologiskt att inte släppa in papporna.

”Ett exeptionellt läge”

Johan Skoglund  är verksamhetschef på Kvinnokliniken i Jönköping och han beklagar att det just nu ser ut som det gör. Men han anser samtidigt att restriktionerna är nödvändiga för att förhindra att coronaviruset kommer in.

Johan Skoglund, verksamhetschef Kvinnokliniken.

– Vi är i ett exceptionellt läge.

Men finns det inga alternativ här så att papporna eller partnern kan vara med på förlossningen, även om de är lite förkylda?

– Man får försöka göra på annat sätt. Till exempel genom facetime eller annan videoutrustning.

På BB sedan, är det inte värre att dela rum med en främling än att släppa in den partner man vanligtvis lever med?

– Det handlar om att minska antalet personer på BB i syfte att minska smittspridningen av covid-19, säger Johan Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet