Nästa vecka åker Dennis Melin från Jönköping till Australien för att cykla genom landet. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Han ska göra Australien – på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par dagar ska han göra sitt livs resa. Nästa vecka åker Dennis Melin, som till vardags arbetar som ingenjör i Jönköping, till Australien för att cykla genom landet.

Det är på cykel som Dennis Melin ska ta sig genom Australien för att utmana sig själv. I 500 mil under tre månader beräknas han sitta på cykeln sju timmar om dagen.

– Det är lite pirrigt men mest roligt, säger han.

Fredagsporträttet

Tidigare har han bland annat varit ute och vandrat en del men det här blir det största äventyret hittills.

Får anpassa sig där

Den största kontrasten med att cykla där blir vädret. Från det kalla Sverige till ett hett Australien, något som det inte är helt lätt att förbereda sig för.

– Jag har kört en hel del träning inomhus, så det blir ju i alla fall 20 grader varmare men man får helt enkelt anpassa sig när man kommer dit, menar Dennis Melin.

Att ta ledigt tre månader från jobbet för att hinna genomföra resan var inget problem.

– De ville gladeligen släppa iväg mig på det här och se om jag klarar det, säger han samtidigt som de flesta han berättar det för är skeptiska.

”Kul att titta tillbaka på”

Till en början cyklar han längs städerna, där tror han att det blir lätt att hitta någonstans att sova.

– Men 70 procent av tiden blir det tält i vildmarken, säger han och menar att det också gäller att bunkra upp med mat och vatten till dessa sträckor när han ska cykla i öknen.

– Det kan ju bli 30-50 mil utan minsta lilla stad eller samhälle, säger han och tror att resan blir något över det vanliga att se tillbaka på.

I klippet ovan kan du höra Dennis Melin berätta hur han ska ta sig genom Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsporträttet

Mer i ämnet