Jakob Olofsgård, ursprungligen från Vetlanda men nu boende i Jönköping, tar över platsen i riksdagen som Emma Carlsson Löfdahl lämnar. Foto: Kristin Renulf / SVT

Han tar över Carlsson Löfdahls riksdagsplats

Publicerad

Efter nästan två års väntan har Jakob Olofsgård (L) från Jönköping nu fått besked om att han får en plats i riksdagen. Detta efter att Emma Carlsson Löfdahl på måndagskvällen meddelade att hon lämnar sin plats.

Carlsson Löfdahl har sedan hösten 2019 suttit i riksdagen som politisk vilde efter att ha lämnat Liberalerna till följd av turbulensen kring avslöjandet att hon hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och begärt full bostadsersättning av riksdagen. I november samma år friades hon från alla brottsmisstankar.

Men efter närmare två år som politisk vilde lämnar hon nu riksdagen.

Efterträdaren är förvånad

För 45-årige Jakob Olofsgård kom beskedet att han nu blir riksdagsledamot som en överraskning.

– Det var oväntat. Jag var inte beredd på det.

Olofsgård är född och uppvuxen i Skede utanför Vetlanda men bor sedan många år tillbaka i Jönköping. Han har en bakgrund som pastor men jobbar nu som projektledare inom byggsektorn.

Han tillträder som riksdagsledamot för Liberalerna den 1 augusti.

I klippet ovan berättar Jakob Olofsgård mer om vad han tänker om beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.