Emma Carlsson Löfdahl. Foto: TT

Häng med i turerna kring Emma Carlsson Löfdahl

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl fick ersättning för lägenhet – ett agerande som ledde till avgångskrav från Liberalernas partiledning. Efter flera turbulenta dagar kom beskedet att Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna men sitter kvar i riksdagen. SVT Nyheter har sammanställt turerna fram till beslutet.

 • Det var Aftonbladet som avslöjade att den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl från Jönköpings län hyrt en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm av sin egen man, vilket skulle innebära 400 000 kronor i ersättning under mandatperioden.
   
 • Så här har det gått till: Trots att månadsavgiften var 2 500 kronor har hon betalat maken en hyra på 13 000 kronor i månaden. Därmed har hon fått ut maxersättningen på 8 600 kronor i månaden från riksdagen.
   
 • Till SVT säger Emma Carlsson Löfdahl att hon hyr av sin man för att hon ville dela lägenhet med sin mamma som hade svårt att hitta en lägenhet i Stockholm. Hon säger att hon följt riksdagens regler och fått ett okej på lägenhetslösningen av ledamotsenheten.
   
 • Efter avslöjandet har L-toppen sagt att hon nu vill betala tillbaka mellanskillnaden mellan bostadsrättens månadsavgift och vad hon fått ut i ersättning från riksdagen. Det handlar om flera hundratusen kronor.
   
 • Liberalernas partiledning uppmanar Emma Carlsson Löfdahl att lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot. I ett brev till partiets medlemmar i Jönköpings län meddelar hon att hon nu tar time-out från riksdagsarbetet.
   
 • Efter den senaste veckans avslöjanden om Emma Carlsson Löfdahls (L) bostadsituation skriver hon på sin Facebooksida att hon lämnar partiet men inte sin riksdagsplats, trots uppmaning från partiet. L-riksdagsledamoten blir nu politisk vilde.
   
 • Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm vädjar till Emma Carlsson Löfdahl att hon ställer sin plats i riksdagen till förfogande. Till SVT säger hon att det är beklagligt att hon väljer att inte lämna sin plats som en konsekvens av det som hänt.
   
 • Efter turbulensen vill nu partiet återskapa förtroendet bland väljarna. Länsförbundet presenterar en åtgärdslista med förslag på åtgärder – både interna och externa. Bland annat handlar det om att skapa en etikkommitté, liknande det som finns på riksplanet.
   
 • Tisdagen den 26 mars beslutar åklagare att inleda förundersökning om misstänkt bedrägeri i samband med affären om lägenhetshyrorna som riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl var inblandad i. Liberalernas gruppledare Jimmy Ekström i distriktet Jönköpings län anser att beslutet skärper situationen avsevärt och hoppas att Emma Carlsson Löfdahl väljer att lämna riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet