Hannes Jonsson från Aneby kan få en jazzkatt med sitt band. Foto: Peter Ganushkin

Hannes från Aneby kan vinna jazzkatten

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för jazz startade i Aneby. Nu kan kontrabasisten Hannes Jonsson vinna en jazzkatt vid galan på tisdagskvällen. – Det skulle vara en ära, säger han.

Det är final ikväll på Sveriges Radios tävling Jazzkatten och bandet Ellen Andersson Quartet är nominerade i två kategorier: Årets nykomling och Årets grupp. Kontrabasist i bandet är 24-årige Hannes Jonsson från Aneby.

– Det känns fantastiskt kul, säger han.

Bandet bildades under studietiden på Skurups folkhögskola för fyra år sedan och sedan dess har det blivit skivkontrakt och en hel del framgångar. För exakt ett år sedan skivdebuterade gruppen med det hyllade albumet I' ll be Seeing you.

– Det har gått väldigt snabbt. Vi fick tag i en studio och hade tänkt fixa en skiva själva men så fick vi plötsligt kontrakt, berättar Hannes Jonsson.

Unik sångerska

Bandet består av Ellen Andersson, Anton Forsberg, Sebastian Brydniak och Hannes Jonsson. Inriktningen är enligt Hannes ”gamla standards” som framförs på ett nytt sätt.

– Jag tror det är hög igenkänning för många, det kanske är en förklaring till framgången, säger han.

Han framhåller också sångerskan Ellen Andersson som en viktig förklaring.

– Hon är unik. Jag har aldrig hört någon som är i närheten av hennes nivå, säger Hannes Jonsson.

Aneby jazzklubb

Hans eget jazzintresse startade under skolåren hemma i Aneby. Han följde med sin pappa till Aneby jazzklubb varje tisdag och där föddes intresset.

– Helt klart, det var där det började. Sedan har min musiksmak breddats och idag lyssnar jag på väldigt mycket olika musikstilar utöver jazzen, berättar han.

Han säger också att han förstår att jazz inte tilltalar alla och han konstaterar att publiken idag är äldre.

– Det är svårt att veta hur man ska vända det. Men jag tycker att fler borde ge jazzen en chans.

Ikväll spelar bandet tre låtar under inledningen av galan på Fasching och sedan blir det prisutdelning där bandet alltså har chans på pris i två olika kategorier.

– Det skulle vara jätteroligt att vinna såklart, en ära och ett lyft för oss för att få sprida vår musik, säger Hannes Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.