Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helene Folkesson är butiksägare i Aneby. Hon handlar ytterst lite på nätet, medan Anebyborna i övrigt handlar näst mest i hela landet. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Här är kommunen där flest handlar online

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Aneby kommun gör många av sina inköp online. Bara stockholmarna handlar mer på nätet än de i Aneby. Vi gav oss ut och kollade vad Anebyborna tror att det beror på.

– Det är enkelt och smidigt, säger Eva-Lena Andersson, som inte ens kan komma ihåg när hon handlade något annat än mat och blommor i en fysisk butik.

– Det var någon gång i höstas.

Ser man till hela Jönköpings län så ligger onlineshoppingen under riksgenomsnittet och de som handlar minst på nätet är invånarna i Nässjö och Sävsjö. Undersökningen, som bygger på kreditföretaget Klarnas siffror, gäller första kvartalet i år.

Länsborna handlar helst underhållning och nöje

De produktkategorier svenskarna köper mest online är kläder och skor, apoteksvaror och skönhetsprodukter. Men i Jönköpings län handlar man mest i kategorin nöje och underhållning.

– Fast jag handlar mest hundmat på nätet, säger Peter Magnusson, som är nöjd med hur butiksutbudet ser ut i Aneby.

I klippet hör du fler Anebybor och butiksinnehavaren Helene Folkesson berätta vad de tycker om butiksutbudet och onlineshopping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.