Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sävsjö har störst andel skolk bland gymnasieelever i länet

Sävsjö har störst andel skolk bland gymnasieelever i länet

Publicerad

Rekordmånga gymnasieelever i landet fick under förra läsåret sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. I Jönköpings län ser det bättre ut än riksgenomsnittet, men Sävsjö sticker ut med en betydligt högre andel ogiltig frånvaro.

I länet som helhet fick cirka sex procent av gymnasieeleverna sitt studiemedel indraget, samtidigt som siffran i Sävsjö kommun är 15,8 procent för läsåret 2018/2019.

– Det är jättetråkigt. Det finns en väldigt tydlig koppling mellan närvaron i skolan och elevens resultat, säger Johnas Stranne, gymnasiechef på Aleholmsskolan i Sävsjö.

I klippet hör du honom berätta om hur de arbetar för att minska skolket på skolan.

Ökat i hela landet flera år i rad

Andelen personer med indraget studiebidrag har ökat de senaste elva läsåren i landet. Det rör det sig om 29 600 elever som fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro under förra läsåret, enligt siffror från Centrala studiestödsnämnden CSN. En av anledningarna kan vara att skolorna blivit bättre på att rapportera in ogiltig frånvaro till CSN.

64 procent av samtliga skolkare är pojkar, 36 procent är flickor. Studerande med lärlingsersättning får mer sällan sitt studiebidrag indraget på grund av skolk.

Så ser reglerna ut

Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN. Gränsen och praxis har varit i stort sett konstant sedan 2012.

Knappt hälften med indragen studiehjälp får ett återkrav, det betyder att de fått pengar felaktigt och ska betala tillbaka sitt studiestöd. Elva procent i den gruppen hamnade hos Kronofogden eftersom de inte klarar av att betala tillbaka återkraven.

Andel elever i procent med indragen studiehjälp från CSN, inom parantes redovisas antalet.

Eksjö: 5,1 % (42)

Gislaved: 7,9 % (99)

Gnosjö: 6,0 % (15)

Jönköping: 5,6 % (319)

Nässjö: 4,3 % (51)

Sävsjö: 15,8 % (52)

Tranås: 7,2 % (57)

Vaggeryd: 1,9 % (6)

Vetlanda: 6,1 % (63)

Värnamo: 5,8 % (72)

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer