I klippet berättar Fridolf Eskilsson tre lösningar för att undvika framtida eltoppar. Foto: SVT

Här är lösningarna som ska hindra eltoppar

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kommer vår elkostnad att påverkas av hur smarta vi är när vi använder el. De som tänker till kommer att gynnas. Men det finns också lösningar som hjälper oss.

Inom kort kommer vår elnätskostnad bestå av en ny rörlig avgift, effektavgiften. Den bestäms av hur väl du balanserar ut ditt elanvändande.

Det vill säga, fördelar du elanvändandet jämt under hela dagen kommer elkostnaden att bli lägre. Men om du till exempel laddar din elbil, kör en tvättmaskin och dammsuger samtidigt så kommer du att betala ett högre pris. Även om du förbrukar samma mängd el totalt.

Olika lösningar

Men att alltid planera sin elanvändning är inte lätt. Fridolf Eskilsson, ordförande för branschorganisationen Energiföretagarna, tror dock att det inom kort kommer att finnas flera olika lösningar som gör att vi som privatpersoner inte behöver lägga mycket energi på detta.

– Jag vet att det utvecklas väldigt snabbt just nu. Sen vem som hinner först vågar jag inte uttala mig om, säger Fridolf Eskilsson.

Se klippet för att höra Fridolf Eskilsson berätta mer om framtidens lösningar för att minska eltopparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.