Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet visar överläkaren Jesper Svefors maskinen som räddat många covid-patienter från att hamna i den betydligt mer krävande vården i respirator på Iva. Foto: SVT/Johannes Tolf

Här är maskinen som gör att färre covid-patienter hamnar i respirator

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har under pandemin köpt in fler så kallade högflödessyrgasmaskiner, vilket gjort att många patienter undvikit en tuffare vård i respirator. Det visar en utvärdering som gjorts. Även flera andra regioner, bland dem Region Kronoberg och Region Kalmar har valt att köpa in maskinerna.

Under de senaste snart två åren har Region Jönköpings läns infektionsklinik vårdat ett stort antal personer svårt sjuka i covid-19. Många patienter har stora andningssvårigheter, har för låg syresättning av blodet och många behöver syrgas, en del högflödessyrgas.

– Vi kunde köpa in 20 enheter tidigt i pandemin, tack vare snabbt beslut, och har nu totalt 30 enheter inom länet utöver de som finns i intensivvården, säger Jesper Svefors, överläkare på infektionskliniken på länssjukhuset Ryhov.

Han säger att tack vare högflödessyrgasen har många patienter kunna slippa en betydligt tuffare behandling i respirator. Med högflödessyrgasen kan de vara vakna och kroppen tar inte lika mycket stryk.

Även de båda andra Smålandsregionerna, Kalmar och Kronoberg, har gjort som Region Jönköping och köpt in maskiner, efter att ha sett hur bra effekt högflödessyrgasen hade. Man har även kunnat flytta maskiner som redan fanns på andra avdelningar, till covidvården.

Flera nya läkemedel används

Grundbehandlingen är densamma som tidigt blev tydligt för covid-19 patienter. Men på senare tid har det tillkommit ytterligare möjligheter med fler läkemedel som hjälper till att bromsa virusutvecklingen i ett tidigt skede och mediciner som trycker ner inflammationen ytterligare.

– De patienter som har ett nedsatt immunförsvar och som inte själva kan bilda antikroppar kan få en engångsdos med så kallade monoklonala antikroppar, förklarar Jesper Svefors.

I dagsläget är det okänt vilken variant av covid som patienterna på infektionskliniken har. Att göra så kallad sekvensering är en tidskrävande analys som hittills skett i begränsad omfattning.

I klippet ovan visar Jesper Svefors maskinen som räddat flera corona-patienter från tuffare behandling i respirator.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet