I klippet berättar regionrådet Rachel De Basso (S) vilka yrkeskategorier de vill satsa extra på. Foto: SVT

Här är vårdyrkena som koalitionen vill satsa extra på

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande koalitionen vill fortsätta satsningen på att förbättra lönerna för flera kvinnodominerade yrkeskategorier i Region Jönköpings län. De utpekade yrkesgrupperna har lägre snittlöner i länet än på många andra håll i Sverige.

– Vi vill lägga 50 miljoner kronor till, totalt blir det alltså 150 miljoner kronor, säger regionrådet Rachel De Basso (S).

Det var på en presskonferens under torsdagen som den styrande koalitionen presenterade budgeten för regionstyrelsens ansvarsområden, som bland annat innefattar medarbetarfrågor.

50 miljoner kronor per år

Under 2020 lades 50 miljoner kronor extra på de utpekade yrkesgrupperna i vården och 2021 är summan lika stor. Nu vill den styrande koalitionen att satsningen fortsätter även under 2022 med ytterligare 50 miljoner kronor i lönepåslag. Under hösten ska regionfullmäktige ta ställning till förslaget.

I klippet ovan berättar Rachel De Basso vilka yrkeskategorier de vill satsa extra på.

Budgeten i korthet

Höjt friskvårdsbidrag till 2 200 kr

År 2022 föreslås friskvårdsbidraget höjas från 1 200 kr till 2 200 kr.

50 miljoner ytterligare i särskild lönesatsning

År 2022 fortsätter den särskilda lönesatsningen med ytterligare 50 miljoner. Det tredje steget innebär att under 2020-2022 har 150 miljoner tillförts. 

10 miljoner för att stärka lönebildningsmodellen

Inom ramen för den beslutade lönebildningsmodellen tillförs ytterligare 10 miljoner kronor.

Källa: Region Jönköpings län

Den styrande koalitionen i Region Jönköpings län består av KD, S, C, BA, L och MP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.