Simon Dagson är projektledare och han menar att engagemanget i de åtta olika planeringsområden är stort. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Här bestämmer medborgarna själva över sin närmiljö

Uppdaterad
Publicerad

I Fredriksdal utanför Nässjö byggdes förra året en hinderbana som medborgarna själv presenterat och röstat fram. Nu är det dags att rösta igen och ytterligare ett vinnande förslag kommer att byggas upp under nästa år.

Projektet har pågått sedan 2016 och omfattar åtta mindre område som genomför två projekt var. Projektet heter ”En halv miljon idéer” och namnet kommer från den budget på totalt 500 000 kronor som är avsatta till varje planeringsområde.

Varje område genomför en omröstning och framförallt är det förslag som rör gemensamma utemiljöer. Året efter ska projektet vara genomfört.

– I Stensjön blev det ett utegym och en ny lekplats, i Äng har det blivit en badflotte och en skejtpark, säger Simon Dagson som är projektledare.

Bland de första i landet

Nässjö kommun är bland de första i Sverige som använder denna typ av medborgarbudget.

– Det är etablerat i många andra länder utomlands, säger Simon Dagson.

Han skulle varmt rekommendera andra kommuner att starta liknande projekt och har svårt att se några nackdelar – dels för att han menar att projektet är så inkuderande.

– Alla som bor här och förstår vad det handlar om får vara med och rösta så många barn och yngre är med också, säger Simon Dagson.

Nässjö kommun har folkvalda politiker, räcker inte det?

– Jag tycker att detta projekt kompletterar snarare än ersätter, säger han.

De områden som är med i projektet är Flisby, Ormaryd, Solberga, Äng, Fredriksdal, Grimstorp, Stensjön och Sandsjöbygden. Projektet avslutas 2020 och vad som händer då är ännu inte spikat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.