Foto: SVT

Här bor flest pendlare

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att pendlingen ökar blir vissa kommuner allt mer utpräglade inpendlingskommuner medan andra blir sovstäder. Det visar siffror från Statistika centralbyrån som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är en naturlig utveckling när det inte byggs tillräckligt med bostäder i de kommuner där jobben finns, säger Ana Gil Solá, forskare i kulturgeografi vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I Jönköpings län den mest utpräglade sovkommunen Habo. Här är det så kallade inpendlingsnettot minus 31 procent. Inpendlingsnetto är antalet inpendlare till kommunen minus antalet utpendlare från kommunen dividerat med antalet förvärvsarbetare i kommunen.

Problematiskt för handeln

Efter Habo på listan hamnar Aneby, Vaggeryd och Mullsjö.

– Klart det blir problematiskt för den lokala servicen och handeln när många i kommunen befinner sig på annan ort under vanliga öppettider, säger Ana Gil Solá, som särskilt studerar människors vardagliga rörlighet.

Nettopendling till kommunen, andel i procent

Gnosjö: 25

Eksjö: 20

Jönköping: 6

Tranås: 3

Värnamo: 2

Gislaved: 1

Vetlanda: -1

Nässjö: -8

Sävsjö: -8

Mullsjö: -15

Vaggeryd: -15

Aneby: -20

Habo: -31

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.