Elias Ganekind och Asmaa Mohammed gillar att de fått trampor under bänken. I klippet berättar flera av barnen vad de tycker om cyklarna. Foto: SVT

Här cyklar barnen för en bättre hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Årskurs fyra på Rydaholms skola utanför Värnamo deltar just nu i en studie för att undersöka hur motion påverkar hälsan. Bland annat mäts sömn, koncentration och välbefinnande.

– Jag tycker det känns jättebekvämt. Jag blir piggare av det här, säger Asmaa Mohammed.

Den psykiska ohälsan bland barn och tonåringar har, enligt flera undersökningar, ökat de senaste åren och många skolor arbetar därför med att få in mer rörelse på skoltid.

I klassrummet har eleverna fått varsin cykel under bänken. Nu i början cyklar barnen cirka 20 minuter varje dag, men målet är att det ska bli uppemot 45 minuter rörelse om dagen.

Ohälsan har ökat

Klassrummet på Rydaholms skola utanför Värnamo Foto: SVT/Linda Mathillas

Enligt Centrum för Idrottsforskning var det 2017 endast 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna mellan 11 och 17 år som kom upp i den rekommendation på 60 minuters rörelse per dag som WHO, Världshälsoorganisationen, förespråkar.

– Vi måste ta larmet om barns ohälsa på allvar. Vi ser redan att många barn mår bra av att cykla och att de inte har lika mycket spring i benen, säger Pontus Bjällsjö, lärare på Rydaholms skola.

Resultaten jämförs

Studien görs tillsammans med Linneuniversitetet och Smålands Idrotten och pågår under nio veckor. Barnen har fått fylla i en enkät om upplevelsen av hälsa och fritidsaktiveter.

Samma enkät ska fyllas i igen efter studiens slut. Då jämförs också resultatet med en fjärdeklass som inte cyklat.

– Jag mår väldigt bra av det här. Vissa ser det som en tävling, men för mig är det viktigaste att jag rör mig, säger eleven Elias Ganekind.

Men blir det inte mycket buller i klassrummet?

– Nej vi tycker inte att det låter mycket och har man genomgång så hör man knappt ljudet av cyklarna, säger Pontus Bjällsjö.

I klippet berättar barnen vad de tycker om cyklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.