Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Jansson med familj deltog i insamlingen till förmån för Ukraina i Eksjö under söndagen. Foto: Hanna Källebring/SVT

Här cyklar de mellan naturreservaten – samlar samtidigt in pengar till Ukraina

Publicerad

På söndagen firades Reservatens dag i Eksjö genom en cykeltur mellan några av stadens naturreservat. För varje person som deltog skänkte företagen i Eksjö en summa till förmån för Ukraina.

Vid starten i centrala Eksjö hade ett hundratal personer samlats på söndagsförmiddagen för att gå eller cykla runt de tre olika stationerna i Eksjö. Sträckan från start till mål var cirka tolv kilometer lång och avslutades vid naturreservatet Klinten i Eksjö.

– Jag kläckte idén när vi skulle ha en invigning för den här nya våtmarken nu efter pandemin. Då tänkte vi att det passade bra att få ut folk i naturen och visa våra reservat här runtom i Eksjö och samtidigt samla in pengar för en god sak, säger Stefan Johansson, skogsförvaltare på Eksjö kommun.

Stort engagemang

Matilda Jansson och hennes dotter Bibbi Axelsson var två av deltagarna under söndagens cykeltur.

– Vi fick reda på det här arrangemanget genom cykelklubben här i Eksjö och kände att vi gärna ville vara med och bidra till en bra sak. Sen är det mysigt också att göra det med familjen, säger Matilda Jansson.

Dagen arrangerades av Eksjö kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län. För varje deltagare skänkte lokala företag i Eksjö pengar till förmån för Ukraina.

I klippet ovan hör du arrangören Stefan Johansson samt deltagaren Matilda Jansson med dotter Bibbi Axelsson berätta om varför de valde att delta under insamlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer