Patricia Dolega Sundman är en av medlemmarna i bandet Glädjekällan som spelar in en video i Mediahuset i Stockaryd. Se och hör bandet i klippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här får funktionsnedsatta bli stjärna för en dag

Publicerad

I musiktävlingen Startist tävlar 40 bidrag.

Att stiga in i studion i Mediehusets vänners lokaler i Stockaryd är lite som att stiga in i ett av de stora mediehusens studior i Stockholm. Här, bland strålkastare, scendekor och kameror får 40 artister med olika funktionsvariationer chansen att spela in en riktig musikvideo.

I kontrollrummet sitter Gustav Nyberg. Han är bildproducent och med van hand styr han inspelningen. Niclas Eriksson, som är projektledare, agerar studioman.

– Är ni redo? frågar han och kamerorna börjar rulla.

På scenen drar bandet Glädjekällan från Västervik igång med Elvislåten Blue Suede shoes. Glädjen och hängivenheten går inte att ta miste på. Det här är på riktigt.

– Det är glädje, musiken är en stor del av mitt liv, säger sångaren Otto Enström.

Röstar fram band till en final

På Startist spelar artisterna in sin musikvideo. Den läggs sedan ut på Youtube och där hålls en omröstning. De åtta artister som får flest poäng möts i final.

Patricia Dolega Sundman är en av körsångarna. Hon gillar att funktionshindrade får chansen att göra en musikvideo.

– Ja absolut, det är jättekul att vi med funktionsnedsättningar får göra sådana här grejer. Man blir privilegierad trots att man är funktionshindrad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer