Foto: TT

Här finns länets yngsta förstagångspappor

Uppdaterad
Publicerad

De yngsta förstagångspapporna i Jönköpings län finns i Sävsjö kommun. Här är papporna i snitt 29,3 år när de får sitt första barn.

Rikssnittet för förstagångspapporna ligger på 31,5 år. I Jönköpings län är det något lägre.

– Det har inte varit någon dramatisk ökning av medelåldern under 2000-talet. Män är i genomsnitt ett par år äldre än kvinnor, och det beror på att i parförhållanden är män generellt äldre än kvinnor, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB, till Nyhetsbyrån Siren som tagit fram siffrorna.

Äldst är papporna i Danderyd, där snittåldern för 2014-2018 ligger på 34,0 år medan de äldsta i Jönköpings län bor i Jönköpings kommun där snittåldern ligger på 31 år.

Yngsta papporna återfinns i Sävsjö där åldern hamnar på 29,3 år.

Det finns inga helt färska siffror på hur gamla kvinnorna är då de blir mamma för första gången. Men siffror från 2016 visar att medelåldern för förstföderskor låg på 29,15 år i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.