Den vackraste sträckan via tåg går mellan Lidköping och Mariestad via Kinnekulle enligt en omröstning. Foto: KLas Widestrand/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här finns Sveriges vackraste tågsträcka

Uppdaterad
Publicerad
Många av oss som åkt tåg mellan Nässjö och Jönköping tycker nog att sträckan in mot Huskvarna och vid Vättertranden måste vara landets vackraste. men nej, det är bara landets fjärde vackraste

I tävlingen om landets vackraste tågsträcka blev det en fjärdeplats för tågsträckan mellan Tenhult och Jönköping. Istället har sträckan mellan Lidköping-Mariestad över Kinnekulle korats som den vackraste.

Sträckorna som gick att rösta på via bolagets sajt hade först nominerats av tågbolagets personal och av SJ:s resenärer.

Sofia Lundborg är lokförare på vinnarsträckan mellan Lidköping och Mariestad, som till stor del åker längs med Vänerns sydöstra strand. Hon tycker sig ana vad resenärerna finner extra tilltalande med just den sträckan, som hon har kört i drygt sex års tid.

Huskvarnasträckan en favorit

-Dels så åker man ju verkligen i naturen och inte vid sidan av eller bredvid någon väg. Sedan är det vackert under alla säsonger, och dessutom är det skarvspår. Det dunkar lite och det är nog annorlunda om man jämför med att åka X2000, som svävar fram. Jag tror att det bidrar till grejen också, säger Sofia Lundborg.

Att järnvägen mellan Lidköping och Mariestad är Sofia Lundborgs favorit är klart. Men det finns även andra sträckor som hon uppskattar. Hon nämner exempelvis turen mellan Huskvarna och Jönköping, en sträcka som placerar sig på listans fjärdeplats.

-Första gången jag åkte där var jag förvånad över att det var så fint. Det är min andra favorit, man får en väldigt fin utsikt där med.

Men den fina utsikten hjälpte alltså inte, sträckan i Jönköping fick inte tillräckligt med röster för att koras som den vackraste i landet.

Så röstade de svenska resenärerna

Visa

1. Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

2. Kiruna-Abisko-Narvik

3. Järvsö-Ånge

4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping

5. Halmstad-Göteborg

6. Borlänge-Mora

7. Malmö-Helsingborg

8. Laxå-Karlstad

9. Malmö-Köpenhamn

10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

11. Ludvika-Örebro

12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer