Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här förbereder soldaterna för strid Foto: SVT

Här slutövar Försvarsmakten i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen slutövar Försvarsmakten i Skillingaryd. Övningen blev till efter att totalförsvarsövningen Aurora 20 blev uppskjuten på grund av Coronapandemin.

Göta ingenjörregemente, Ing 2, i Eksjö har byggt flytande broar över Lagan i Skillingaryd och fasta broar över mindre vattendrag. Broarna har sedan nyttjas strategiskt av militära fordon under den flera dygn långa övningen.

– Scenariot har varit att förbindelser blivit förstörda av fienden vilket krävt att vi har blivit tvungna till att komma fram på annan plats, säger Jonas Larsson, bataljonchef.

”Viktig övning”

Övningens syfte är att bygga förband och försvarsförmåga, men bataljonchefen Jonas Larsson lyfter även upp andra delar som varit viktiga med slutövningen.

– Värnpliktiga som nu varit inne det här utbildningsåret har nu fått en bra slutträning, även soldater och befäl har deltagit i övningen och fått träning, säger Jonas Larsson.

Har det varit svårt att genomföra övningen med tanke på coronapandemin?

– Nej, vi har gjort riskanalyser som bygger på de riktlinjer som finns från Folkhälsomyndigheten och de riktlinjer vi själva fått fram i Försvarsmakten. Grundförutsättningen har varit att hålla avstånd, att man är god med hygienen och att man inte uppträder med andra utan är i sina vanliga delgrupper, säger Jonas Larsson.

I klippet ovan får du följa med när soldaterna förbereder för en av de sista striderna i militärövningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer