Från staden Kumanovo spreds den förvanskade nyheten om julbelysningen i Hestra. Foto: TT/SVT Design

Härifrån spreds falska nyheten om julbelysning i småorter

Uppdaterad
Publicerad

I fjol berättade vi om skärpta regler kring att hänga julbelysning i stolpar. Nyheten förvanskades och spreds på högerextrema sajter världen över. Dagens Nyheter har träffat en av männen bakom trollindustrin.
– Det var helt galet. Jag fick in en månadslön per dag, jag hade aldrig tjänat så mycket, säger 25-årigen

I ett fallfärdigt hus i den makedonska staden Kumanov har Ivan sitt lilla kontor. Dagens Nyheter berättar att han är en av de unga män som är del av den trollindustri, som tjänar pengar på att sprida förvanskade nyheter världen över.

– Jag har varit arbetslös i fyra år, säger han. Så det här är perfekt för mig. Jag kan sitta hemma och tjäna pengar och till och med röka samtidigt.

Ovanligt stor spridning

Det var i oktober förra året som SVT Nyheter Jönköping berättade om att samhällsföreningen i Hestra inte längre fick använda Trafikverkets lyktstolpar för att häng upp julbelysning. Nyheten fick stor spridning men i ett falskt sammanhang.

– Vi märkte efter ett tag att vår artikel fick en ovanligt stor spridning – även utomlands, sa Daniel Rundqvist, redaktionschef för SVT Nyheter Jönköping i november.

I den förvanskade artikeln påstods att Sverige förbjudit julbelysning för att inte uppröra muslimska flyktingar. Något som alltså inte alls stämmer.

Artikeln fick tusentals interaktioner på nätet via sociala medier.

– När man ser hur vissa valt att kidnappa den och stoppa in den i ett falskt sammanhang, blir man ju mörkrädd. Lika hemskt är att en del tycks svälja budskapet utan att reflektera, sa Daniel Rundqvist.

Läs också: Viralgranskarna använde julbelysningen som källkritiksexempel

Internetstiftelsen Sverige har tillsammans med Viralgranskaren tagit fram en guide för källkritik på internet. Foto: Skärmklipp från Viralgranskarens video

Försöker förhindra spridning

Den makedonska trollfabriken lever på att förvanska nyheter för att få så stor spridning som möjligt. Klick genererar pengar.

Ett exempel är Ivan sajt Focus News. Här sprids falska nyheter, ofta med innehåll som tilltalar amerikaner, eftersom klick från USA kan vara tre gånger så värdefulla som klick från exempelvis Belgien eller Sydafrika, enligt Dagens Nyheter.

– Det har blivit mitt jobb att tänka ut vad folk i USA vill läsa. Islam, muslimer – sådant klickar alla på, säger han.

Efter att metoden uppmärksammats har bland annat Facebook börjat försöka förhindra spridning av artiklar där det trollas med sanningen. I USA förenklades i december möjligheten för användare att anmäla innehåll som man misstänker är påhittat.

Facebook har även förändrat sin algoritm så att falska nyheter trycks ner i flödet, vilket gör att färre personer ser dem, berättar Dagens Nyheter. Men Ivan känner ingen oro.

– De kan försöka stoppa det här så gott de kan. Men det går alltid att hitta sätt att gå runt det, säger han till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Julbelysning

Mer i ämnet