Habo kommun bryter mot lagen – tillåter musikundervisning på lektionstid

Publicerad

Flera kommuner i landet bryter mot skollagen när elever tillåts lämna lektioner för att till exempel lära sig spela ett instrument eller ta sånglektioner. En av dem är Habo kommun, men kulturskolechefen där menar att det handlar om att ge eleverna ett mervärde.

Många kommuner har i alla tider låtit elever i grundskolan lämna lektioner en stund för att ta del av undervisning från kultur- eller musikskolan. Men faktum är att det bryter mot skollagen.

En rektorn kan bevilja en elev kortare ledighet, men då ingår inte regelbunden ledighet för fritidsaktiviteter som exempelvis gitarrlektioner anses vara.

– Jag tycker att det blir lite fånigt faktiskt. Det handlar om en och en halv dag i tid sammalagt under ett helt läsår. Och samtidigt kan man få ledigt för att åka till Ullared, säger Fredrik Hempel, kulturskolechef i Habo kommun och starkt kritisk till lagen.

”En kommunikationsfråga”

En enkätundersökning som SVT Nyheter Jönköping har gjort visar att det är ett par kommuner bara i Jönköpings län som tillåter att elever lämnar lektionerna för att exempelvis spela instrument. Skolinspektionen är den myndighet som sköter tillsynen av skollagen, och de menar att lagen finns för att värna barns rätt till utbildning.

– Det som är reglerat är att rektorn inte kan ge elever rätt att gå till fritidsverksamhet och det spelar ingen roll om det är kulturskolan eller något annat, säger Charlotta Nord, utredare Skolinspektionen.

Rektorn: ”Fungerar otroligt bra”

Men Fredrik Hempel tycker att det är att skapa ett problem av något som egentligen inte är ett probelm.

– Jag menar att det är en kommunikationsfråga. Är det elever som behöver vara kvar i klassrummet, då löser vi det med den läraren. Här i Habo fungerar det otroligt bra.

Men kan du ändå förstå Skolinspektionens invändning mot det här?

– Nej, det här är ingenting som skadar utan det ger ett mervärde för eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.