Foto: TT

Här har VA-avgiften mer än fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Var du bor i länet påverkar hur mycket du får betala för ditt vatten och avlopp.  Det visar den årliga Nils Holgersson- rapporten som publicerades under fredagen.  Dyraste kommunen i Jönköpings län är Aneby medan Gnosjö är billigast.

Anebyborna betalar drygt 5900 kronor för vatten och avlopp per år, i Gnosjö betalar de boende 3389 kronor.

På ett år har priset för vatten och avlopp, VA, ökat med i genomsnitt 3,8 procent i landets kommuner. I Jönköpings län är variationerna väldigt stora. I Värnamo har priserna sjunkit med drygt 12 procent och hamnar på 5030 kronor per hushåll och år. I Tranås däremot har det varit en kostnadsökning på hela 56 procent – där får man betala 5233 kronor per år.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen, men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer