Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Johan Borg, polis på Höglandet, har det skett en ökning av antalet narkotikabrott de senaste åren. Foto: Polisen

Här hittar polisen cannabisodling på Höglandet

Publicerad

Under tre veckor har polisen på Höglandet gjort riktade insatser mot narkotika och kända kriminella. Anledningen är att man sett en rejäl ökning när det gäller tillgången på narkotika.

Se polisens film från cannabisodlingen i Aneby i klippet ovan.

Två odlingar, 1 500 tabletter tramadol och 70 rapporterade narkotikabrott med mera. Det är resultatet av polisens riktade insats de senaste veckorna.

Enligt Johan Borg, polis på Höglandet, har det skett en ökning av antalet narkotikabrott de senaste åren. Hittills i år är antalet 987 på Höglandet, vilket kan jämföras med 2016 då antalet narkotikabrott var 617.

– Ökningen kan bero på olika saker, dels att polisen intensifierat arbetet mot dessa brott. Men vi ser också en helt annan attityd bland ungdomar idag vad det gäller droger, säger han.

”Skrämmande mycket”

Det ena beslaget av odlad cannabis gjordes i Aneby kommun. Där greps en man i 30-årsåldern som nu är misstänkt för narkotikabrott. Och trots att mängden narkotika ute i samhället är stor, tror Johan Borg att den här typen av insatser gör skillnad.

– Ja, jag tror det. Det blir en ökad upplevelse av risken att bli upptäckt. Det märks när vi kraftsamlar och det ger resultat.

Han fortsätter:

– Men det här visar också det vi befarar, att det är skrämmande mycket narkotika ute i samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer