Valborg kommer att firas traditionsenligt på de allra flesta håll i länet, dock utan en brasa. Bilden är tagen vid ett firande 2017. Foto: TT

Här kan du fira Valborg i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det ju Valborgsmässoafton – dagen då vi ska hälsa våren välkommen. I år kan de dock se lite annorlunda ut då de flesta kommuner skippar eldar och fyrverkerier på grund av det rådande eldningsförbudet. Det finns dock undantag och under tisdagen kan det komma att utfärdas lokala dispenser. Vetlanda kommun har dock ställt in sitt firande helt.

Nedan följer ett axplock av firande från alla länets kommuner:

Aneby

Traditionellt valborgsmässofirande i Svartåparken 18.00

Våren firas in med sång och tal. Medverkar gör Aneby Symphonic Band, Aneby Manskör och vårtalare Michael Berg. Om det regnar flyttas arrangemanget till Konserthuset.

Eksjö

Sjöängen 17.45

Marsch från Stora torget mot Sjöängen tillsammans med Hemvärnsmusik. Vårtal av Mats Danielsson. Medverkar gör även Hemvärnets musikkår och Ryttarkören. Firandet arrangeras av Lions Club, Eksjöortens Ryttarförening och Eksjö kommun/Kulturavdelning

Valborgsfirande i Hjältevad, Sjöparken 19.30

Musikunderhållning av Fredrik Anckarman och vårtal av Markus Klefbeck. Tipspromenad, servering, lotterier. Arrangör är Hjältevads Samhällsförening.

Valborgsfirande på Eksjö camping 18.30

Vårtal, och musik UV-scouterna medverkar med aktiviteter och korvgrillning. Aktiviteterna startar 18.30. Arrangörer är Eksjö camping, Missionskyrkan, Storegårdskyrkan och Pingst Eksjö.

Valborgsfirande i Mariannelund, Herrgårdsparken 19.00

Vårtal av Roger Olofsson. Servering och tävlingsaktiviteter. Folkhögskolans kör sjunger in våren. Arrangörer är Mariannelundsbygdens Samhällsförening i samarbete med Sensus.

Valborgsfirande i Värne, Vassäng 19.00

Vårtal, servering, sång, tipspromenad, lotterier, mm. Firandet avslutas med kaffe i Allianskyrkan. Arrangör är Mellby Hembygdsförening.

Valborgsfirande i Ingatorp, Badplatsen 20.00

Vårtal av Patrik Windestål, försäljning, fiskdamm, musikunderhållning. Firandet arrangeras av Ingatorps samhällsförening.

Gislaved

Holmen kl. 19.00,

Vårtal av Anna Gamlén. Gislaveds Manskör medverkar, samt fika- och korvförsäljning. Arrangör: Equmenia-GFU och föreningen Sceneriet.

Hestra, Åparken 21.00

Det blir körsång, vårtal, valborgseld och fyrverkeri. Firandet arrangeras av Hestra Samhällsförening.

Anderstorp, Ekekullen kl. 19.00.

Vårtal av Malin Larsson. Manskören sjunger.

Aktiviteter för stora och små, samt korv- och fika försäljning. Arrangör: Anderstorps scoutkår

Smålandsstenar, Vikabo kl. 20.00

Vårtal av Camilla Saarinen. PRO-kören sjunger under Sven Jarls ledning. Fika vid Tre Björkar. Arrangörer: Equmenia-, Pingst- och Smålandsstenars kyrkor.

Gnosjö

Valborgsfirande, Töllstorps Industrimuseum 17.30

Tipspromenad, kaffeservering, korvgrillning, barnaktiviteter mm. Firandet arrangeras av Gnosjö Hembygdsförening, UV-scout och Gnosjö musikskola.

Habo

Valborgsmässofirande i Musikparken 19.00

Scouterna inleder kvällen med lite lotterier och försäljning. 

Det bjuds på sång- och musikunderhållning av kör och musikkår samt vårtal.

Jönköping

Valborgsfirande i Fjällstugan 21.00

Fjällstugans valborgsmässofirande äger rum klockan 21.00-22.00 med musik av den ekumeniska kören. Vårtalar gör Peter Bernhardsson, regional kyrkoledare. Kvällen avslutas klockan 22 med Komma hit – med Gustafemanuel.

Valborgsfirande i Hovslätts Hembygdsgård

Traditionellt valborgsmässofirande i samarbete mellan SMU-scouterna och Hembygdsföreningen.

Valborgsfirande i Stadsparken 19.30

Musik av KFUM Orkestern och Ungdomskören Nova med solister. Senare blir det ett traditionsenligt vårtal. Här planerar man även en våreld då man fått dispens från Räddningstjänsten.

Valborgsfirande i Tenhult, badplatsen Tenhultasjön 18.00

Det kommer att bjudas på vårtal och körsång. På plats finns även ett chokladhjul och ett lotteri. Firandet arrangeras av Tenhults Scoutkår.

Valborgsfirande i Taberg, på berget 20.00

Det blir musik, tal, aktiviteter för hela familjen och brasa. Tabergs musikkår och Månsarps kyrkokör kommer att spela under kvällen. Det hålls vårtal.

Valborgsfirande i Huskvarna, Pusta kulle 18.00

Valborgsfirande mellan klockan 18.00-22.00 med Huskvarna Scoutkår. Fira in den efterlängtade våren tillsammans med scouterna, Hakarps Qvinntetter och vårtal.

Valborg på Kungsporten 17.00

Hoppborg och café. Vårtal av Daniel Rundqvist från SVT klockan 20.00. I välgörenhetsloppet 19.15 springer eller går du så många varv du hinner runt Kungsporten på 20 minuter. Cafékonsert 21.30 med Johannes Asteberg och Viktor Alnervik. Kvällen avslutas med en spikeballturnering. Arrangeras av Kungsportskyrkan.

Vårfirande vid Sannabadet 20.30

Vårtal av Athanasios Serakis, rektor på Österängsskolan 21.00. Sång av Ansgariikyrkans kör, insamling till Diakonia, och fyrverkeri. Equmenias scouter serverar korv från kl 20.30. Arrangeras av Ansgariikyrkan och Vättersnäs Förening.

Valborgsfirande på Visingsö, Hembygdsgården 19.00

Traditionellt Valborgsmässofirande med vårtal och sång av Visingsökören. Start vid 19.00.

Valborgsmässofirande i Bankeryd, Hembygdsgården 20.00

Det bjuds på musik, sång, och vårtal.

Äppledalen 18.30

Fira Valborg i Äppledalen! En fest för alla åldrar. Här delas gemenskap, grillen är tänd, glasscafé, aktiviteter för barnen, vårtal & musik! Ett arrangemang av Kyrkorna i Kaxholmen i samarbete med Äppledalen. Slutar ca 21.30.

Mullsjö

Kohagen i Sandhem 21.00

Vårtal och musik av kyrkokör

Nässjö

Valborgsmässofirande i Nässjö 19.30

Inleds på Stadshustrappan, där Kultur och Fritidsnämndens ordförande Sylve Jergefeldt delar ut kulturpris och stipendier. Därefter marsch till Nässjö hembygdspark. Vårtalet hålls av Fredrik Ekman från Nässjö manskör.

Sävsjö

Valborgsfirande i Vrigstad, Tegnérparken 19.00

Kvällen bjuder på vårtal och musik Medverkar gör Nanne Grönwall och Time Machine. Firandet arrangeras av Vrigstads Samhällsförening och Nöjesproduktion i Nässjö.

Tranås

Fira in våren i Tranås Stadshuspark, 15.00

Firandet inleds i Stadsparken med olika aktiviteter som tivoli, ponnyridning och konstutställning. Kl 18.00 är det konsert LBSB som Ungdomsverksamheten EPIC anordnar. Klockan 19.00 och framåt blir det sång och musik med Tranås Musikkår och Tranås manskör. Emilia Nilsson håller vårtal.

Vaggeryd

Valborgsfirande i Vaggeryd 20.00

Friluftsgården Vaggeryd. Vårtal av Anna Karin Slunge. Skillingaryds manskör medverkar.

Vetlanda

Vetlanda ställer in hela sitt Valborgsfirande

– Vi tänker på säkerheten i första hand, säger Mats Källqvist, fritidskonsulent på kultur- och fritidsförvaltningen.

Värnamo

Valborgsfirande i Värnamo, Missionskyrkan 20.15

Traditionellt valborgsfirande framför Missionskyrkan mitt i Värnamo. Kommunen är an av få som anordnar brasa detta år, då den hålls på en flotte i Lagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.