Se skottlossningen och AT-läkaren berätta om utbildningsdagen i videoklippet ovan. Foto: SVT

Bomber och skottlossning – här övar AT-läkare med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av en samhällsutveckling med mer dödligt våld anordnades idag en utbildning för AT-läkare på IVA i Värnamo. Syftet är att förbereda nya läkare för situationer med dödligt våld där de samverkar med polisen och agerar efter att en plats är säkrad.

AT-läkarna har idag fått öva på olika moment som hjärtstopp, prehospitala och traumateam. De har också fått övat på situationer med flera akuta skadade. Polisen, insatsstyrkan och militär närvarade också på utbildningsdagen och har under hela dagen befunnit sig runt Värnamo Sjukhus.

– Vi har sett en samhällsutveckling med mer penetrerande våld, vi måste svara upp mot det och ta höjd i förväg när det här verkar bli mer vanligt, den här övningen är en del i det, säger Thomas Axelsson, överläkare på IVA och övningsledare.

Se de dramatiska bilderna när knivmannen går till attack i klippet nedan.

AT-läkarna i Värnamo pressades av utbildningsansvariga för att lära sig hantera dramatiska situationer på bästa sätt.

Den relativt nya läkaren Sanin Fazlinovic var delaktig i övningen, i klippet ovan berättar han hur det var att få uppleva en dramatisk situation som färsk läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.