Kontrollräkning på Länsstyrelsen i Jönköping. Foto: SVT/Linda Mathillas

Här pågår kontrollräkningen efter valet

Publicerad

På Länsstyrelsen i Jönköping pågår just nu arbetet med att kontrollräkna länets alla valsedlar. 50 personer sitter nu i dagarna och räknar alla röster men det dröjer innan allt är klart.

Valet i Sverige är ännu inte avgjort. De preliminära siffrorna har vi alla sett men det är först i slutet av veckan som vi vet de definitiva resultaten för riksdagen. När det gäller kommun- och regionrösterna dröjer det cirka en vecka till innan allt är färdigräknat.

25 personer extra

Länsstyrelsen i Jönköping har kallat in extra personal för att räkna alla valsedlar. Totalt 50 personer arbetar med kontrollräkning och hälften av dem kommer utifrån. Enligt Jens Mattsson, kommunikatör på Länsstyrelsen är det här arbetet ytterst viktigt.

– Ja men ju fler kontrollorgan man har desto säkrare blir det, säger han

Landshövdingen, Helene Jonsson, kikar förbi i lokalerna och pratar med några av rösträknarna. Hon säger att det är särskilt spännande för henne som ny på jobbet att se hur det här arbetet utförs.

– Det här är ju grunden för demokratin, att vi har allmänna val och att vi verkligen kan lita på resultatet.

Det har ju kommit preliminära resultat, kan det verkligen bli så stor skillnad?

– Det kommer ju inte att kastas över ända men på marginalen spelar det ju stor roll, säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköping och fortsätter:

– Det som valarbetarna här gör förutom mandatfördelning är ju också att räkna personkryssen och det är ju jättespännande för många.

”Det känns viktigt”

En av rösträknarna på Länsstyrelsen är Sara Bengtsdotter. Hon gillar sitt jobb.

– Det är första dagen men det går bra. Det känns viktigt och det är skönt, säger hon.

I rummet bredvid arbetar kollegan Linda Wandin med att ta emot alla de kartonger med valsedlar som kommit under dagen.

– Idag är det svåra logistiken med oerhört mycket kartonger som ska flyttas och allt måste hamna på rätt plats.

Tänk om du missar något?

– Nejdå, det brukar gå bra. Sedan är det så många instanser där vi kollar varandra. Varje valsedel räknas ju tre gånger, säger Linda Wandin, arkivarie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.