Här hjälper räddningstjänsten det skärrade rådjuret upp på land

Publicerad

Ett rådjur har under eftermiddagen räddats upp på land, efter att ha hamnat i en å i Tranås.
I filmklippet ser du hur räddningsinsatsen gick till.

Räddningstjänsten i Tranås har under lördagen skickats ut på ett annorlunda larm i form av en djurräddning. Larmet rörde ett rådjur som hade hamnat i en å i Tranås och inte kunde ta sig upp på egen hand.

– Det var när allmänheten passerade förbi som de larmade oss. Det är inte varje dag man åker ut på en djurräddning, men det är mer vanligt på vintern än på sommaren, säger Fredrik Larsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Tranås.

”Alternativet är sämre”

Enligt Fredrik Larsson ska rådjuret ha legat i ån i troligtvis 40 minuter innan den kom upp på land.

– Rådjuret var ju både skärrat och frös. Det var lite svårt att få upp den på land för man vill ju heller inte skada den och då krävs det att man är väldigt försiktig. Vi ville inte ta upp den i båten, för då kan den skada både sig själv och personalen.

Fredrik Larsson berättar att tanken var att få upp den på isen och dra den in till land, men att det blev problematiskt när den kom nära båten, för att den sköt ifrån då.

– Vi tog i hornen, det gör inte ont för rådjuret och det är svårt att få något vettigt tag runt den. Alternativet är sämre, säger han.

”Så svag och frusen”

Efter en båtfärd med räddningstjänstens personal lyckades man få tag på rådjuret och hjälpa den in till vattenkanten.

På land stod räddningspersonalen redo med filt för att värma upp den.

– Den var så svag och så frusen. Den tog bara några steg innan den lade sig ner. Vanligtvis är det ett väldigt skyggt djur. Vi fick upp den och lät den ligga en halvtimme med filtar. Sedan piggnade den till och lufsade iväg. Säkerligen ligger den och värmer upp sig ytterligare nu.

Fredrik Larsson sammanfattar insatsen som lyckad.

– Huvudsaken är att djuren överlever när vi gör en djurräddning. Och det är så roligt när det går bra. Den var så söt när den låg där med filtar på sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer