Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du stora mängder mat som fått slängas efter helgens brand. Foto: SVT/Julia Djerf

Tvingas slänga mängder med mat efter butiksbranden

Uppdaterad
Publicerad
Matbutiken på Öster i Jönköping som under helgen drabbades av en brand har fått slänga matvaror för ett par hundra tusen kronor. Samtidigt är det oklart när affären kan öppna igen.

Under måndagen lastade personalen i butiken ut matvaror för kassering i en container.

– Det handlar om varor för ett par hundra tusen kronor. Men vi har inte bilden helt klar än, säger Ica-handlaren Simon Isaksson.

Under samtalet vandrar han runt i den rökskadade affärslokalen. Personalen bär andningsskydd och under dagen har arbetet pågått med att rensa ut förstörda varor och överblicka skadorna i lokalen.

I klippet ser du stora mängder mat som slängts efter branden.

Nyrenoverat

– Vi tog gårdagen till att deppa. Vi hade ett möte på morgonen där vi stöttade varandra och nu fokuserar vi framåt och försöker tänka positivt, säger han.

Den senaste tiden har butiken renoverats och för en vecka sedan installerades den sista kylen. Men i samband med branden så stängdes systemet som styr kylarna och maten har därför förvarats i 18 grader.

– Kylvarorna är förstörda.

Men ni har ju även slängt en hel del frukt och grönt, var ni verkligen tvungna att slänga det? Hade ni inte kunnat skänka eller rea ut det?

– Nej, det måste vi också kassera eftersom det varit rökutveckling i lokalerna.

Kriminalteknisk undersökning

Polisens kriminaltekniker har under måndagen genomfört en teknisk undersökning. Polisen utesluter inte att brott kan ha begåtts. Det var vid 23.30 på lördagskvällen som SOS larmades om att det brann vid en lastbrygga på Kanalgatan i Jönköping. När räddningstjänsten kom till platsen konstaterade de att det var emballage som brann, vilket också orsakade stor rökspridning i området. Kringliggande lokaler fick evakueras, men branden drabbade inga bostäder i närheten.

Oklart när butiken kan öppna

Matbutiken som har sitt lager på baksidan tvingas nu hålla stängd och det är oklart när den kan öppna igen.

– Vi kan öppna tidigast någon gång nästa vecka, berättar Simon Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer