Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med Malin Kyllesjö med Ripa och Karin Arfalk Löwenborg med Scott på ett riktigt uppdrag efter en skogsbrand. Foto: Emma Johansson/SVT

Världens första skogsbrandhund upptränad i Aneby – nosar glöd i marken

Uppdaterad
Publicerad

Den första skogsbrandhunden i världen tränades upp i Aneby av Malin Kyllesjö. Vi följde med på ett skarpt uppdrag för att upptäcka glöd efter en skogsbrand.

Malin Kyllesjö och Karin Arfalk Löwenborg är båda certifierade skogsbrandhundförare och samarbetar ofta. Deras uppdrag är att låta hunden söka igenom ett brandhärjat område för att med hjälp av nosen upptäcka glöd i marken.

– Om vädret slår om dagen efter och vi inte skulle ha hittat glöden så hade vi kunnat ha flera hektar som brinner, säger Malin Kyllesjö.

Hittade glöd under gyttja

Hon tränade upp sin hund Ripa som blev världens första skogsbrandhund. Bland annat berättar hon hur hunden vid ett tillfälle upptäckte glöd under ett lager av gyttja. Nu har hon tränat upp fler ekipage runtom i landet och ska även arbeta med kanadensiska hundförare.

”Blir nästan tårögd”

– Jag är faktiskt stolt över det. Att få göra det här känns gott, jag och min hund gör nytta. Jag blir nästan tårögd när jag pratar om det, säger hon.

I klippet kan du se Malin och Karin söka av ett brandhärjat område i Lanna utanför Värnamo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Jönköping
Mer Nyheter