Här uppmärksammas problematisk skolfrånvaro genom teater

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man få alla barn och unga att vilja gå till skolan? På flera skolor i länet spelas just nu teater för att uppmärksamma problematisk skolfrånvaro. Nyligen fick elever i årskurs sex på Vallsjöskolan i Sävsjö ta del av pjäsen.

– Jag tycker det bra. Det är nog många som kan känna igen sig. Man kanske inte vill gå till skolan för att man är mobbad exempelvis, säger Celie Grundal Skog.

En kartläggning som Skolinspektionen gjorde 2016 visar att åtminstone 20 000 elever i Sverige hade en ogiltig frånvaro som innebär en risk för skolmisslyckande och framtida utanförskap.

Frånvaroorsaker

Dessa elever har blivit kallade för hemmasittare, men begreppet har fått kritik eftersom det kan låta som att det är ett val som barnet eller ungdomen själv gör. Men i själva verkat kan det finnas många orsaker till att en elev inte kommer till skolan.

Bara i länets största kommun, Jönköping, finns uppemot tio personer som utbildningsförvaltningen har kännedom om.

För att kunna stötta och få eleverna tillbaka till skolan är det avgörande att ta reda på orsakerna till frånvaron, enligt Skolinspektionen.

Ner i åldrarna

Gunilla Rosenquist, rektor på Vallsjöskolan i Sävsjö, menar att teater är ett bra sätt att angripa problemet. Den psykiska ohälsan kryper ned i åldrarna och märks idag redan på mellanstadiet, säger hon.

-  Det sätter igång många tankar hos eleverna som vi kan diskutera. Det är viktigt att vara i skolan för att må bra.

Eleven Roman Paiwand tyckte att han lärde sig en hel del.

Hör mer om det i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.